• water_ok_icon
water_ok_icon
  • water_ok_icon

Cu ce ne ocupăm?

Despre noi

Producem apă potabilă

E drum lung din uzinele de producție a apei până la robinetele bucureștenilor. Misiunea noastră este să ne asigurăm că apa ajunge la ei așa cum a plecat de la noi – limpede și bună de băut.

Apa există din belșug în natură, însă sursele din care poate fi băută în siguranță s-au redus simțitor în ultimii ani. Responsabilitatea Apa Nova începe cu găsirea unor surse de apă viabile pentru București și continuă cu transformarea acesteia în apă de băut.

Apa industrială
Folosită ca reactant, dizolvant sau agent de încălzire / răcire, apa este nelipsită din procesele de producție din majoritatea ramurilor industriale. Pentru că nu poate fi folosită în forma ei naturală, Apa Nova tratează apa printr-un proces specific, care le oferă consumatorilor industriali materie pentru procesele din unitățile de producție.



Pasul 1: Captarea apei

Prelevăm apă din cursul râurilor Argeș și Dâmbovița cu ajutorul mai multor prize de captare.

Pasul 2: Curățarea de deșeuri
La prima întâlnire, în dreptul bazinelor de captare, apa abundă în crengi, frunze, insecte și o mulțime de deșeuri, mari și mici, aduse de cursul râurilor. Mare parte dintre ele se opresc în grătarele de filtrare, primele instrumente responsabile pentru eliminarea deșeurilor.

Pasul 3: Îndepărtarea impurităților
În apa preluată există impurități invizibile ochiului liber. Pentru a le îndepărta, adăugăm un coagulant care le obligă să se lipească una de alta sub formă de flocoane. Odată adunate pe fundul bazinului, flocoanele sunt mult mai ușor de colectat și retras din apă.
Alimentarea cu apă potabilă a Municipiului București este asigurată de trei uzine specializate. După tratare, apa devenită potabilă este direcționată printr-o rețea complexă de apeducte către utilizatori, prin intermediul rețelei de distribuție.

Roşu
Anul punerii în funcțiune: 1970
Capacitate de producţie: 520.000 m3/zi
Sursă: râul Argeş


Arcuda
În funcțiune din 1892
Capacitate de producţie: 650.000 m3/zi
Sursă: râul Dâmbovița


Crivina
În funcțiune din 2006
Capacitate de producţie: 260.000 m3/zi
Sursă: râul Argeș


Pasul 4: Filtrarea
Inspirați de natură, folosim filtre cu nisip care rețin și elimină până la ultima particulă vizibilă.

Pasul 5: Ozonarea
Folosim ozon pentru eliminarea bacteriilor și virusurilor. În contact cu apa, ozonul descompune materiile organice și îmbunătățește considerabil culoarea și gustul acesteia.

Pasul 6: Clorinarea
Adăugăm clor în concentrații atent stabilite atât la ieșirea apei din uzina de tratare, cât și în diferite puncte ale rețelei. Astfel, ne asigurăm că ținem bacteriile la distanță, iar calitatea apei de-a lungul drumului ei către consumatori rămâne intactă.

Pasul 7: Stocarea și distribuția apei
Apa trece prin conducte sau apeducte, special concepute pentru transportul în condiții de maximă siguranță a acesteia. O depozităm în rezervoare închise (bazine subterane sau construcții supraterane), apoi, cu ajutorul unor sisteme digitale, o distribuim printr-o rețea de țevi monitorizate 24 din 24.

Pasul 8: Transportul apei
Transportăm apa spre destinație printr-o rețea formată din aproximativ 192 km de apeducte, circa 2.514 km de conducte principale și conducte de serviciu și peste 138.657 de branșamente a căror lungime depășește 1.019 de kilometri.