• water_ok_icon
water_ok_icon
  • water_ok_icon

Cu ce ne ocupăm?

Despre noi

Epurăm apele uzate

Apa care curge la robinet ne curăță hainele, mașinile, covoarele, trotuarele, ne spală chiar și pe noi. Dar cine spală apa care curăță orașul?

După ce ne curăță pe noi, apa este curățată la rândul ei de Apa Nova înainte de a se întoarce în natură. Unde ajunge apa care se strecoară în sifonul chiuvetei după ce vă spălați pe mâini? Dar apa de ploaie după o furtună strașnică de vară? Ce se întâmplă cu vârtejul din vasul de toaletă după ce a dispărut? Răspunsurile pentru o apă curată și un oraș sănătos se găsesc în sistemul său de canalizare. Mai precis, apa uzată ajunge în cadrul Stației de Epurare Glina, unde este curațată și redată ulterior naturii. În urma procesului de epurare rezultă și biogazul - utilizat pentru producția în cogenerare a energiei electrice și termice. Producția de energie astfel recuperată transformă Stația de Epurare în cel mai mare producător de energie verde din zona metropolitană a Capitalei.

Rolul nostru...
În București, Apa Nova colectează apele uzate pentru a le evacua prin canalizarea unică a orașului, o rețea care depășește 2.380 de kilometri. E vital pentru calitatea vieții orașului ca sistemul de canalizare să funcționeze tot timpul fără întreruperi și, din acest motiv, Apa Nova monitorizează în permanență rețeaua și conductele de evacuare. Ca totul să curgă lin, respectăm cu rigurozitate calendarul de curățare, întreținere și inspecții video.

...Contribuția dumneavoastră
Avem mereu grijă ca rețeaua de canalizare să funcționeze la cei mai buni parametrii, însă adevărul este că nu putem face acest lucru fără ajutorul fiecăruia dintre noi. Eficiența sistemului depinde în mare măsură și de comportamentul pe care îl aveți în utilizarea lui zilnică. Iată câteva moduri simple prin care puteți contribui:

- Nu utilizați toaleta drept coș de gunoi. Resturile alimentare, deșeurile mari sau mici, materialele de construcții formează cu ușurință blocaje în canalizare. Cârpele, vata medicinală, majoritatea produselor de igienă, chiar și părul sunt cei mai mari dușmani ai conductelor și țevilor de evacuare. Fibrele lor se agață de orice neregularitate a pereților interiori, ceea ce duce la blocaje. Aflați mai multe aici: www.povesticufinalfericit.ro

- Nu acoperiți capacele căminelor de racord. Căminele de vizitare sunt locurile prin care operăm întreținerea rețelei. Atunci când sunt blocate sau obturate, intervenția specialiștilor Apa Nova durează mai mult și e cu mult mai dificilă, spre deserviciul nostru, al tuturor.

Dacă sesizați un capac de cămin spart, lipsă sau distrus vă rugăm semnalizați-l cât mai vizibil și sunați la 021.207.7777 sau *7777 (număr apelabil din reţelele Telekom, Orange şi Vodafone la tariful practicat de aceste reţele).

Obiecte și substanțe care nu trebuie aruncate niciodată în canalizare:

Vopseaua - folosiți întreg conținutul cutiei de vopsea sau donați-o altcuiva spre folosire, în cazul în care v-a mai rămas. O puteți arunca la gunoi, dar doar după ce s-a uscat în întregime.

Medicamente - nu trebuie aruncate niciodată în toaletă sau chiuvetă, pentru că substanțele chimice care ajung în apă sunt greu de epurat. Dacă nu găsiți o farmacie care să colecteze medicamente expirate, atunci asigurați-vă că sunt sigilate atunci când le aruncați la gunoi.

Produsele cosmetice şi de igienă personală - Trebuie aruncate doar la gunoi, niciodată în vasul de toaletă sau chiuvetă.

Uleiul alimentar și grăsimea de gătit - Uleiul uzat este unul dintre cei mai periculoși poluanți și din această cauză aruncarea lui în sistemul de canalizare este ilegală în Uniunea Europeană. Cel mai sigur mod de a scăpa de uleiul de gătit este să apelați la o firmă specializată în reciclare.

Produse electrocasnice şi baterii - Există spații speciale pentru colectarea și reciclarea bateriilor în majoritatea magazinelor mari şi a supermarketurilor. Folosiți-le cu încredere.

Conţinutul foselor septice - trebuie preluat doar de firme specializate care au acorduri de preluare cu Apa Nova pentru deversare în locuri special amenajate. Conţinutul lor nu poate fi aruncat oriunde în canalizare, deoarece poate echivala cu o bombă epidemiologică la nivelul orașului.

Ajutați-ne să păstrăm orașul sănătos
Ați fost martor la o deversare ilegală în rețeaua publică? Vă rugăm sesizați cât mai repede problema pentru a limita pagubele. Contactați-ne prin formularul de aici

Ape meteorice
Apa Nova se ocupă și de preluarea apelor rezultate în urma ploilor sau a altor fenomene meteo. Apele meteorice ajung în rețeaua de canalizare, de unde sunt conduse spre Stația de Epurare de la Glina.

Vreți să aflați informații despre permisul de vidanjare a apelor uzate?
Accesați mai multe detalii aici.