• water_ok_icon
water_ok_icon
  • water_ok_icon

Cu ce ne ocupăm?

Despre noi

Asigurăm calitatea apei

Supraveghem calitatea apei distribuite 24 de ore din 24 și prelevăm frecvent probe de la robinetele a 55 de consumatori, distribuiți pe întregul areal al Municipiului Bucureștiul, efectuând peste 6.000 de analize de laborator prin care monitorizăm cca. 120.000 de indicatori anual.

Laboratorul Apa Nova testează fără oprire apa furnizată bucureștenilor. Mai mult, efectuăm analize ale apei potabile conform unui program lunar, recoltând mostre din 55 de puncte distribuite peste tot în oraș.

Ce este un buletin de analiză a apei potabile?
Buletinul de analiză a apei potabile este un raport care oferă informaţii despre provenienţa apei potabile şi compară caracteristicile acesteia cu standardele impuse de legislație (Ordonanța de Guvern nr. 7/28.01.2023).

Ce conțin buletinele de analiză?
Buletinul de analiză oferă informații despre gustul apei (indicatori organoleptici), compoziția ei chimică (indicatori fizico-chimici) şi rezultatul verificărilor bacteriologice. Toate datele trebuie să se încadreze în valori reglementate prin lege.

Cum interpretăm un buletin de analiză a apei?
Numim “apă potabilă”, apa destinată consumului uman, în stare naturală sau după tratare, folosită pentru băut, pregătirea hranei sau alte scopuri casnice, indiferent de origine sau mod de furnizare. E considerată potabilă și apa folosită în industria alimentară pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor destinate consumului uman.

Ce analizăm într-un buletin?
Mirosul și gustul – sunt date de schimbarea caracteristicilor precum și existența unor substanțe, săruri minerale și gaze dizolvate.
Culoarea – dată de substanțele minerale sau organice care se dizolvă în natură.
Turbiditatea – gradul de transparență a apei.
pH – indicele care definește aciditatea apei.
Conductivitatea - totalitatea sărurilor dizolvate în apă.
Clor rezidual liber - cantitatea de clor din apă după dezinfecţie pentru protecţia sanitară a acesteia.
Amoniul, nitriţii şi nitraţii - modificări în timp ale calităţii apei, cauzate de surse de impurificare specifice acestui tip de compuşi.
Fierul - component natural al apei, aflat sub forma de compuşi (de obicei bicarbonat feros).
Oxidabilitatea - totalitatea substanţelor organice şi anorganice oxidabile în apă.
Duritatea totală - caracteristicile care conferă apei compuşi de calciu şi magneziu aflaţi în soluţie. În general duritatea apei se exprimă în grade germane de duritate.
Aluminiul - prezent în apă în mod natural şi indus în urma procesului de tratare pentru obţinerea apei potabile.