• water_ok_icon
water_ok_icon
  • water_ok_icon

Știri

Ajustare tarifară ordinară la apa potabilă și canalizare determinată de evoluția inflației

22/04/2021

Apa Nova actualizează tarifele pentru apă potabilă și canalizare la aproape 3 ani de la ultima ajustare tarifară ordinară (iulie 2018), ca urmare a evoluției crescătoare a inflației cu 7,1%, în perioada iunie 2018 - decembrie 2020.

Noile tarife la serviciile publice de alimentare cu apă și de canalizare vor intra în vigoare începând cu 1 mai 2021, ajustarea ordinară urmând a fi reflectată în facturile emise reprezentând consumul ulterior datei de 1 mai 2021.
Astfel, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) a aprobat, prin Decizia nr. 15/26.01.2021, ajustarea ordinară pentru prețurile și tarifele la serviciile publice de alimentare cu apă și de canalizare în municipiul București, după cum urmează:

  • pentru o mie de litri de apă potabilă, tariful este de 3,87 lei (fără TVA), fiind actualizat cu 0,26 lei (fără TVA), de la 3,61 lei (fără TVA);
  • pentru o mie de litri de apă uzată deversată în rețeaua publică de canalizare, tariful este de 2,04 lei (fără TVA), actualizat cu 0,14 lei (fără TVA), de la 1,90 lei (fără TVA).

Decizia ANRSC este în linie cu prevederile Contractului de Concesiune și cu Hotărârea de Guvern nr. 1019/2000, care stabilesc că ajustarea ordinară poate fi aplicată dacă inflația depășește 5%.

Chiar și după această actualizare, tarifele practicate de Apa Nova rămân printre cele mai mici tarife din țara noastră, ocupând locul 42 din 45 de operatori de utilități din România.

 Apa Nova și-a asumat responsabilitatea gestionării resurselor de apă, tratarea și distribuția apei către consumatori, evacuarea apelor uzate și a apelor meteorice din Municipiului București, conform Contractului de Concesiune semnat în 2000 cu Primăria Municipiului București. De 20 de ani, compania contribuie la îmbunătățirea performanțelor sistemului de alimentare cu apă prin lucrări ample și complexe de modernizare și extindere conform celor mai bune practici industriale în domeniu, investind peste 530 de milioane de euro până în prezent. Zi de zi, cei peste 1800 de angajați Apa Nova lucrează dedicat și depun eforturi susținute pentru asigurarea funcționalității sistemului de alimentare cu apă și canalizare în condiții de calitate și de siguranță.