• water_ok_icon
water_ok_icon
  • water_ok_icon

Știri

Ajustare tarifară ordinară la apa potabilă și canalizare determinată de evoluția accelerată a inflației

20/05/2022

Apa Nova actualizează tarifele pentru apă potabilă și canalizare, ca urmare a evoluției crescătoare accelerate a inflației cu 8,64% în perioada noiembrie 2021 – aprilie 2022.

Noile tarife la serviciile publice de alimentare cu apă și de canalizare vor intra în vigoare începând cu 1 iunie 2022, ajustarea ordinară urmând a fi reflectată în facturile emise reprezentând consumul ulterior acestei date.

Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) a aprobat, prin Decizia nr. 85/20.05.2022, ajustarea ordinară pentru prețurile și tarifele la serviciile publice de alimentare cu apă și de canalizare în municipiul București, după cum urmează:

● pentru o mie de litri de apă potabilă, tariful este de 4,51 lei + TVA, fiind actualizat cu 0,36 lei + TVA, de la 4,15 lei + TVA;
● pentru o mie de litri de apă uzată deversată în rețeaua publică de canalizare, tariful este de  2,38 lei + TVA, actualizat cu 0,19 lei + TVA, de la 2,19 lei + TVA.

Decizia Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice este conformă cu prevederile Contractului de Concesiune și cu Hotărârea de Guvern nr. 1019/2000, care stabilesc că ajustarea ordinară poate fi aplicată dacă inflația depășește 5%.  

Chiar și în condițiile acestei actualizări, tarifele practicate de compania Apa Nova rămân printre cele mai mici din țara noastră, ocupând locul 42 din 45 de operatori de utilități din România.

Apa Nova și-a asumat responsabilitatea gestionării resurselor de apă, tratarea și distribuția apei către consumatori, evacuarea apelor uzate și a apelor meteorice din Municipiului București, conform Contractului de Concesiune semnat în 2000 cu Primăria Municipiului București. De peste 20 de ani, compania contribuie la îmbunătățirea performanțelor sistemului de alimentare cu apă prin lucrări ample și complexe de modernizare și extindere conform celor mai bune practici industriale în domeniu, investind peste 580 de milioane de euro până în prezent. Zi de zi, cei peste 1.900 de angajați Apa Nova lucrează dedicat și depun eforturi susținute pentru asigurarea funcționalității sistemului de alimentare cu apă și canalizare în condiții de calitate și de siguranță.