• water_ok_icon
water_ok_icon
  • water_ok_icon

Media

Media

09.06.2011 - Apa Nova București dă startul la Recicloniada

Apa Nova București dă startul la Recicloniada: primul târg eco organizat într-un campus

Cele mai importante proiecte de mediu și de voluntariat fac echipă bună cu centrele de colectare din Capitală și deschid sezonul Reciclării pentru bucureșteni. In cadrul Recicloniada, pe 9 iunie, campus Grozăvești, asociațiile si ONG-urile de mediu din Capitală vor pune la dispozitia bucureștenilor recipiente pentru colectarea tuturor deșeurilor reciclabile. Ateliere eco, spații verzi de relaxare, lecturi urbane cu Radu Paraschivescu invitat special și un concert SISTEM printre activitățile pregătite pentru toți bucureștenii la Recicloniada.
București 9 iunie - Pet-uri, teancuri de hârtie, sticle, tonere și cartușe de imprimantă, becuri sau electronice uzate și alte vechituri, toate sunt așteptate cu recipientele de colectare deschise pentru a constitui biletul de intrare al bucureșteanului la Recicloniada, ediția a II-a.

Toate acestea pentru un proiect amplu de colectare a tuturor tipurilor de deșeuri reciclabile pe care Apa Nova București în parteneriat cu Primăria Muncipiului București și cu sprijinul Urban SA îl oferă în cadrul campaniei "Tu faci Bucureștiul" pentru a informa locuitorii capitalei despre modalitățile prin care pot să ajute orașul să fie mai curat, mai frumos și mai ecologic.

Conform unui raport pe mediu lansat de CE la finalul lunii mai 2011 pentru România, doar 18 metale sunt reciclate in proportie de de peste 50% în vreme ce majoritatea metalelor nu ajung nici măcar la o rata de reciclare de 1%.
Un bucureștean generează aproximativ 350 de kg de gunoi pe an prin urmare o familie de 3 persoane depune anual peste 1 tonă de gunoi. In 2010, românii au depus selectiv cu 60% mai multe deșeuri de ambalaje care au ajuns la reciclare, decât in 2009. Acest lucru se datoreaza și măririi cu 50% a infrastructurii de colectare selectivă. Ținta de colectare recomandată de Uniunea Europeană statelor membre este de 4 kg/cap de locuitor în fiecare an, iar România are o rată de colectare de doar 1,0 - 1,5 kg/cap de locuitor în ultimii ani.

Recicloniada își propune să devină un eveniment de tradiție al Capitalei pentru încurajarea bucureștenilor în a colecta selectiv și oferirea tuturor informațiilor care țin de reciclarea diferitelor deșeuri.

In spiritul evenimentului, pe 9 iunie, studenții sunt asteptați cu PET-uri și alte materiale reciclabile pe post de bilet de intrare și vor fi aștepți de un spațiu de relaxare în iarbă cu limonadă pentru o cauză bună la standul Desculț în iarbă, lecturi urbane cu invitat special Radu Paraschivescu, lecții de mers pe bicicletă și multă muzica bună: de la ora 18:00 DJ VRT va încălzi atmosfera iar de la ora 20:00 SISTEM, cea mai eco-prietenoasă trupă a României va susține un concert pentru toti bucureștenii.

Evenimentul a strâns anul acesta un numar impresionat de asociații și ONG-uri partenere: Urban SA, Eco-Rom, Environ, Ecoteca, MaiMultVerde, Let's do It, Romania!, Desculț în iarba, Green Revolution, Pași către viață care vor pune la dispoziție recipiente și informații pentru colectarea tuturor tipurilor de deșeuri reciclabile.

Recicloniada este un eveniment manifest eco, aflat la cea de-a doua ediție și organizat de către Apa Nova București în parteneriat cu Primăria Municipiului București. In 2011, evenimentul se bucură de sprijinul Centrului de Informare ONU pentru România, a Universității din București și a Universității Politehnice pentru promovarea obiceiurilor ecologice în rândul tinerilor studenți.

"Suntem deja la cea de-a doua ediție Recicloniada și suntem convinși că prin informații și mobilizarea, colectarea selectivă poate deveni o obișnuință zilnică pentru locuitorii Capitalei. Pe 9 iunie, orice bucureștean poate să afle toate informațiile necesare pentru a putea recicla orice tip de deșeu de la sticlă la baterii sau alte electrocasnice uzate." a declarat Bruno Roche, Director General Apa Nova București.