• water_ok_icon
water_ok_icon
  • water_ok_icon

Media

Media

13.06.2014 - Botezul sturionilor

Apa Nova București a repopulat Dunărea pentru a III-a oară cu 1.000 sturioni

Azi, 13 iunie 2014, Apa Nova București, în parteneriat cu Primăria municipiului Tulcea și Administrația Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, a eliberat în apele Dunării 1000 de puieţi de păstrugă, în cadrul acțiunii numite sugestiv ”Botezul Sturionilor”. Apa Nova Bucureşti este deocamdată singura companie privată din România care s-a implicat activ pentru realizarea acţiunilor de repopulare cu sturioni în Dunăre.

A treia repopulare cu sturioni a făcut parte din cea de a VI-a ediție a evenimentului organizat anual de Apa Nova București în Delta Dunării, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, desfăşurat în acest an în perioada 12-15 iunie sub egida Anului Internațional al Familiei. Conform tradiţiei, în fiecare zi a evenimentului are loc câte o acţiune socială sau de mediu, în spiritul prezervării habitatelor şi resurselor naturale, care, fără o susţinere practică chiar şi din partea comunităţilor mici, ajung în pragul colapsului.

Acțiunea Apa Nova Bucureşti de repopulare a Dunării cu această specie pe cale de dispariţie din multe zone endemice, numită de specialişti “dinozaurul apelor”, a debutat în anul 2011 când au fost eliberați 150 sturioni, continuând apoi în anul 2013 prin eliberarea a 1.000 sturioni și în acest an cu repopularea tot cu 1.000 sturioni. Sturionii provin din păstrugi sălbatice şi urmează să se întoarcă în fluviu, pentru reproducere, în aproximativ patru ani. Aceştia au fost marcaţi individual, folosindu-se sârmuliţe codate (Coded Wire Tags-CWT) pentru a supraveghea parcursul lor ulterior. Monitorizarea revine Staţiei de monitorizare a peştilor migratori din Dunăre, dată în funcţiune de Administraţia Rezervaţiei Bioferei Delta Dunării Tulcea în anul 2010. Monitorizarea are drept scop ţinerea unei evidenţe clare a numărului de păstrugi supravieţuitoare în intervalul de timp imediat următor, precum şi identificarea permanentă a acestora şi măsurarea eficienţei programului de repopulare.

Trebuie menţionat că, în România, pescuitul sturionilor este interzis prin lege, această interdicţie fiind în vigoare şi este valabilă până în anul 2016. În ultimii opt ani, pescuirea sturionilor a fost permisă doar în vederea reproducerii.

Cei 300 de invitați din peste 22 de țări (Germania, Cipru, Luxemburg, Grecia, Franța, Croația, Bulgaria, Serbia, Austria, Ungaria, Slovacia, Macedonia, Armenia, Belgia, Muntenegru, Elveția, Moldova, Cehia, Turcia și România), care reprezintă Ambasade, filiale Veolia, ONG-uri, Asociaţii de mediu, împreună cu jurnaliștii ce au participat la eveniment, au aflat despre problemele acute de mediu ale Dunării şi ale Deltei sale şi au fost îndemnaţi să acţioneze, la rândul lor, ori de câte ori va fi posibil, în sensul protejării active a mediului înconjurător.

Apa Nova București, filială Veolia, este din 2000, pentru o durată de 25 de ani, concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare din București.
Apa Nova București are ca principal obiect de activitate gestionarea resurselor de apă, tratarea și distribuția apei către consumatori, evacuarea apelor uzate și a apelor meteorice de pe teritoriul Municipiului București.