• water_ok_icon
water_ok_icon
  • water_ok_icon

Media

Media

19.09.2014 - 555 de ani de București - La mulți ani, să ne trăiești!

Cu ocazia aniversării a 555 de ani de la prima atestare documentară a Bucureştiului, am invitat bucureștenii Vineri, 19 septembrie 2014, începând cu ora 19:00, să participe la inaugurarea primei etape a proiectului „Fântâni Arteziene Bucureşti”.

“Proiectul «Fântâni arteziene Bucureşti» este o dovadă a adaptării continue şi dinamice a activităţii noastre, la dezvoltarea acestei capitale europene. Este un proiect amplu prin care Apa Nova Bucureşti a preluat mai multe fântâni din oraş şi s-a angajat să refacă atât aspectul cât şi funcţionalitatea acestora. ” a precizat Laurent LALAGÜE, Director General Apa Nova București.

Demarate în luna mai a acestui an, lucrările de reabilitare și modernizare au vizat un număr de 22 de fântâni situate pe două tronsoane: Tronson 1: Piaţa Unirii (5 fântâni) şi Tronson 2: Piaţa Unirii - Piaţa Constituţiei/Palatul Parlamentului (17 fântâni).

Lucrările au constat în înlocuirea şi modernizarea sau automatizarea totală a instalaţiilor de apă ale fântânilor, reabilitarea sau înlocuirea părţilor ornamentale ale acestora, montarea senzorilor și a instalaţiilor de lumini și sunet.

Toate fântânile sunt controlate de la distanţă, printr-un sistem Scada. Muzica, jetul de apă şi culorile pot fi de asemenea controlate de la distanţă.

Sistemul de iluminare al fântânilor este unul versatil, acţionat şi controlat cu ajutorul unui soft (program) pentru calculatoare, ce poate reda aproape toate culorile din spectrul ROGVAIV (roșu, oranj sau portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet). Tot prin intermediul acestui soft, fântânile arteziene pot fi programate, astfel încât jocul jeturilor de apă şi al luminilor să fie corelat cu orice piesă muzicală.

O altă noutate adusă de acest proiect este denumirea fântânilor reabilitate până la acest moment: Tronsonul 1 - cu nume simbolice inspirate de istoria orașului, iar Tronsonul 2 – Anotimpurile anului.

Tronson 1 – Piaţa Unirii - format din 5 fântâni denumite astfel:
Fântâna – A.I. Cuza
Fântâna – Grigore I. Ghica
Fântâna Centrală – Fântâna lui Bucur
Fântâna – Constantin Brâncoveanu
Fântâna – Emilian Pache Protopopescu

Tronsonul 2 - Piaţa Unirii - Piaţa Constituţiei/Palatul Parlamentului - format din 17 fântâni care se vor grupa astfel:
Fântânile Primăverii – 4 fântâni
Fântânile Verii – 4 fântâni
Fântânile Toamnei – 4 fântâni
Fântânile Iernii – 4 fântâni
1 Fântână aniversară “Vlad Ţepeş - Bucureşti 555”;

Participanţii la eveniment au primit din partea organizatorilor o broşură informativă despre istoria Bucureştiului şi a personalităţilor ce şi-au pus amprenta asupra capitalei, odată cu trecerea timpului.

Investiția pentru lucrările de reabilitare și/sau modernizare și de extindere a fântânilor din zona Unirii este integral suportată de Apa Nova București.

Evenimentul a fost susţinut de către Zoli Toth Project, printr-un spectacol live multimedia, în cadrul proiectului «Bach in showbiz », pe teme de muzică clasică, pop, rock, jazz şi folclor românesc, propuse de compozitorul Adrian Enescu.

De asemenea, Primăria Municipiului București împreună cu Apa Nova București au reabilitat și modernizat, în cursul anului 2014, următoarele fântâni din capitală :
• Fântâna Sărindar (Cercul Militar)
• Fântâna Rucăr (Titan)
• Fântâna Crinului (Parc Herăstrău)
• Fântâna Senatului
• Fântâna Academia Militară
• Fântâna Dunărea (Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu)
• Fântâna Sfinții Voievozi
• Fântâna Odeon (Teatrul Odeon)
• Fântâna Zodiac (Parcul Carol)
• Fântâna Izvorul Rece (Parcul Izvorul Rece)
Urmează ca faza a doua a proiectului „Fântâni Arteziene Bucureşti” să fie finalizată anul viitor, prin terminarea lucrărilor la fântânile din Piața Unirii și extinderea fântânilor de la Piața Unirii până la Piața Alba Iulia.