• water_ok_icon
water_ok_icon
  • water_ok_icon

Media

Media

09.07.2015 - ”Botezul Sturionilor” / Apa Nova București – Veolia a repopulat Dunărea cu 1.000 sturioni pentru a IV-a oară

Joi 09 iulie 2015, Apa Nova București - Veolia, în parteneriat cu Administrația Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării și cu Primăria municipiului Tulcea, a eliberat în apele Dunării 1.000 de puieţi de păstrugă.

Joi 09 iulie 2015, Apa Nova București - Veolia, în parteneriat cu Administrația Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării și cu Primăria municipiului Tulcea, a eliberat în apele Dunării 1.000 de puieţi de păstrugă, în cadrul celei de a IV-a ediții a acțiunii numite sugestiv "Botezul Sturionilor". Apa Nova Bucureşti rămâne deocamdată singura companie privată din România care se implică activ în realizarea acţiunilor de repopulare cu sturioni a Dunării.

Această acțiune face parte din cea de a VII-a ediție a evenimentului organizat anual de Apa Nova București în Delta Dunării, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, eveniment denumit generic "Luminează-ți Planeta cu fapte bune! - Give Light to Your Planet with Good Deeds!" și desfăşurat în perioada 09 - 12 iulie 2015, sub egida Anului Internațional al Luminii. Conform tradiţiei, în cadrul evenimentului au loc acţiuni social - educative sau de mediu, în spiritul prezervării habitatelor şi a resurselor naturale.

Șirul acțiunilor de repopulare a Dunării cu sturioni a debutat în anul 2011, când au fost eliberați 150 de astfel de exemplare, și a continuat în 2013 și 2014, cu eliberarea a câte 1.000 de sturioni. Sturionul este numit de specialişti "dinozaurul apelor", datorită vechimii și rezistenței sale de-a lungul mileniilor. Sturionii eliberați sunt reproduși în condiții speciale și provin din păstrugi sălbatice care odată eliberate, urmează să se întoarcă în fluviu pentru reproducere, în aproximativ patru ani. Fiecare exemplar de păstrugă a fost marcat în vederea supravegherii, utilizându-se sistemul de sârmuliţe codate (Coded Wire Tags-CWT). Monitorizarea parcursului acestor pești revine Staţiei de monitorizare a peştilor migratori din Dunăre, dată în funcţiune de Administraţia Rezervaţiei Bioferei Delta Dunării în anul 2010. Această monitorizare are scopul de a ține o evidență clară, în perioada imediat următoare, a numărului de păstrugi supravieţuitoare, precum şi localizarea permanentă a acestora şi măsurarea eficienţei programului de repopulare.

Trebuie menţionat că în România pescuitul sturionilor este interzis prin lege, această interdicţie fiind în vigoare până în anul 2016. În ultimii opt ani, pescuitul sturionilor a fost permis strict în scopul reproducerii.

Ca în fiecare an, cei peste 250 de invitați, reprezentând Ambasade, filiale Veolia, structuri Unesco și jurnaliști, din 23 de țări (Algeria, Austria, Belgia, Bosnia Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Franța, Germania, Grecia, Israel, Japonia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Palestina, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ungaria și România), au aflat despre problemele acute de mediu ale Dunării şi Deltei şi au avut ocazia de a se alătura efortului și promisiunii Veolia de a Regenera Planeta, prin eliberarea a 1.000 puieți de păstrugă.

Întrucât ne dorim să contribuim la creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța acțiunilor cum este cea de astăzi, este pentru prima dată în acești ani când repopularea cu sturioni a fost transmisă live pe pagina oficială de Facebook Apa Nova București

www.facebook.com/ApaNovaBucuresti.

Apa Nova București, filială Veolia, este din 2000, pentru o durată de 25 de ani, concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare din București. Apa Nova București are ca principal obiect de activitate gestionarea resurselor de apă, tratarea și distribuția apei către consumatori, evacuarea apelor uzate și a apelor meteorice de pe teritoriul Municipiului București.