Apărați Farul lumii - Biodiversitatea

Eveniment în Delta Dunării

150 de sturioni au fost lansați în Dunăre pentru protejarea biodiversității de către invitații Veolia Apa


Apele Dunării din zona Deltei au fost repopulate cu 150 de sturioni în cadrul unui eveniment dedicat biodiversității la inițiativa Veolia Apa. Acțiunea a încheiat patru zile de activități pentru protejarea mediului la care au participat peste 150 de participanţi din Belgia, Bulgaria, Cehia, Croația, Franța, Germania, Grecia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Republica Moldova,Turcia, Ucraina, Ungaria şi România.

București, 20 iunie - Sub deviza "Apărați Farul lumii - Biodiversitatea", Veolia Apa a organizat cea de-a treia ediție a evenimentului din Delta Dunării dedicat biodiversității. Duminică, 19 iunie, pentru a marca încheierea a patru zile de promovare a protejării mediului și ecosistemului, au fost lansați în apele Dunării 150 de sturioni în vederea repopulării.

Sturionii eliberați s-au aflat în grija centrului Caviar House, stația de reproducere de la Isaccea și au fost marcați individual cu o serie unică pentru a putea fi urmăriți pe viitor. Sturionii provin din 14 păstrugi sălbatice și au o vârsta de 4 ani, iar greutatea medie de 1,8 kg, fapt care îi protejează contra prădătorilor naturali. Aceștia urmează să se întoarcă în fluviu pentru reproducere în aproximativ patru ani.

Pescuitul sturionilor este interzis prin lege în România, această interdicție fiind în vigoare din 2006 și este valabilă până în 2016. Pe această durată de zece ani, sturionii sunt pescuiți numai în vederea reproducerii.

Ambasadorii biodiversității, invitați ai Veolia Apa au botezat fiecare sturion

Invitații evenimentului organizat de Veolia Apa - Apa Nova București, au participat la acțiunea de botezare și lansare a sturionilor în apele Dunării. Zoli Toth de la Sistem, Șerban Copoț de la Animal X, Ela Voineag, Gianina Corondan, guvernatorul Rezervaţiei Delta Dunării - Grigore Baboianu, reprezențanții ONG-urilor și Unesco, prezenți la eveniment, sunt doar câțiva dintre cei care au botezat câte un sturion și l-au eliberat în Dunăre.

"Acțiunea noastră de repopulare a apelor Dunării cu sturioni este simbolul acestui eveniment pe care în ultimii ani l-am organizat în vederea promovării biodiversității și protejării ecosistemului. Cei 150 de invitații ai noștri s-au implicat activ pentru a boteza și elibera sturionii în apă, pentru a ajuta această specie să-și refacă numărul. Sunt bucuros că putem contribui în Delta Dunării nu doar prin proiecte și strategii de mediu, ci și prin acțiuni concrete la care participă un număr atât de mare de persoane precum în acest an. Ca simbol al atașamentului nostru pentru Delta Dunării, anul acesta, compania Veolia Apa a adoptat un cuplu de pelicani." a declarat Bruno Roche, director general Apa Nova Bucureşti şi Veolia Apa.

De asemenea, în cadrul acestui eveniment, ONG-urile și proiectele de mediu organizate de reprezentanții Unesco au prezentat proiectele realizate sau ce urmează a fi lansate pentru un schimb de experiență real pe teme de mediu. Dintre proiectele propuse de ONG-urile din România, amintim intervențiile susținute de Let's Do It, Romania!, Viitorplus, Salvați Delta Dunării, Rowmania - proiectul prin care Ivan Patzaichin promovează barca cu vâsle, o noua bicicletă a apelor în Delta Dunării, Generația Verde și Corpul Voluntarilor de la Garda Națională de Mediu.

Evenimentul pe teme de protejare a mediului a fost organizat sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe și, în parteneriat cu Administrația Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Comisia Națională a României pentru Unesco și Centrul de Informare ONU pentru România. Între 16 și 19 iunie, a avut loc un schimb de experiență european pe tema protejării biodiversității în Delta Dunării, unul dintre cele mai întinse terenuri umede din lume, recunoscut la nivel internațional drept un adevărat muzeu natural de biodiversitate.

Autorităţi centrale şi locale, ambasadori şi reprezentanţi Veolia din țările care fac parte din bazinul Dunării, reprezentanţi ONU, UNESCO, reprezentanţi ARBDD (Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării), ONG-uri de mediu, participanţi din mediul universitar, presă naţională şi internaţională, au prezentat proiecte şi soluţii în vederea protejării resurselor de apă şi, în particular, a biodiversităţii.

Evenimentul organizat de Veolia Apa şi aflat deja la cea de-a treia ediţie îşi propune să încurajeze parteneriatul şi colaborarea la nivel european pentru a contribui la protejarea mediului și a biodiversității.


Peste 150 de participanţi din Belgia, Bulgaria, Cehia, Croația, Franța, Germania, Grecia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Republica Moldova, Turcia, Ucraina, Ungaria şi România se reunesc în Delta Dunării între 16 şi 19 iunie pentru un nou eveniment dedicat biodiversității la invitaţia Veolia Apa.


Tulcea 17 iunie - Sub deviza "Apărați Farul lumii - Biodiversitatea", Veolia Apa propune un nou eveniment pe teme de protejare a mediului, sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe și, în parteneriat cu Administrația Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Comisia Națională a României pentru Unesco și Centrul de Informare ONU pentru România. Între 16 și 19 iunie, are loc un schimb de experiență european pe tema protejării biodiversității în Delta Dunării, unul dintre cele mai întinse terenuri umede din lume, recunoscut la nivel internațional drept un adevărat muzeu natural de biodiversitate.

Autorităţi centrale şi locale, ambasadori şi reprezentanţi Veolia din țările care fac parte din bazinul Dunării, reprezentanţi ONU, UNESCO, reprezentanţi ARBDD (Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării), ONG-uri de mediu, participanţi din mediul universitar, presă naţională şi internaţională, au prezentat proiecte şi soluţii în vederea protejării resurselor de apă şi, în particular, a biodiversităţii.

Evenimentul organizat de Veolia Apa şi aflat deja la cea de-a treia ediţie îşi propune să încurajeze parteneriatul şi colaborarea la nivel european pentru a contribui la protejarea mediului și a biodiversității.

Ghidul Pădurilor în Delta Dunării, realizat cu sprijinul Veolia Apa în anul internațional al Pădurilor

Cu ocazia evenimentului "Apărați Farul lumii - Biodiversitatea", a fost lansat și Ghidul Pădurilor în Delta Dunării, o inițiativă a Asociației Internaționale Prietenii Naturii, Apa Nova București - Veolia Apa și a Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare Delta Dunării, Tulcea. Acest material se adresează turiștilor, constituind un ghid de buzunar cu principalele specii de plante lemnoase care populează Delta Dunării și participă cu cele mai multe funcții la ecosistem. Acest ghid conține informațiile utile, resurse fotografice și schițe care invită turiștii să descopere natura din Delta Dunării pentru a înțelege mai bine cum funcționează ecosistemul și importanța biodiversității. Cercetătorii care au pregătit acest material - Silviu Covaliov și Mihai Doroftei - pun accentul pe necesitatea de a cunoaște și explora natura astfel încât turiștii să adopte o atitudine cât mai responsabilă și cu grijă față de mediu în deplasările lor.

"Acest eveniment continuă tradiția inițiată de Veolia Apa în evenimentele dedicate protejării ecosistemului din Delta Dunării. An de an, creăm un cadru prielnic pentru schimbul de experiență la nivel european și încurajăm colaborarea statelor pentru a proteja biodiversitatea și resursele de apă. Ne bucurăm că timp de patru zile ni s-au alăturat peste 150 de participanți din țările europene, demonstrând că grija noastră față de mediu și protejarea resurselor este împărtășită și susținută pentru crearea unor parteneriate solide și constante în acest sens." a declarat Bruno Roche, director general Apa Nova Bucureşti şi Veolia Apa.

Campanie de conștientizare, lansată la Tulcea, pentru protejarea ecosistemului


Totodată, ieri, la Tulcea, Veolia Apa în parteneriat cu Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a lansat o campanie de conștietizare în vederea protejării ecosistemului Deltei Dunării, adresată turiștilor. Aceștia primesc sfaturi și informații utile prin care sunt încurajați la gesturi responsabile pentru ca Delta Dunării să rămână în continuare un patriomoniu al naturii și al lumii întregi. De asemenea, tot în colaborare cu ARBDD, compania Veolia Apa sprijină organizarea concursului internaţional "O şansă Dunării Albastre", lucrările câștigătoare fiind expuse în cadrul Centrului Eco-turistic din Tulcea.

Veolia Apa, în calitate de lider mondial în domeniul serviciilor de apă, se implică în mod constant în numeroase proiecte de protecţie a mediului şi investeşte activ în dezvoltarea companiei la nivel mondial. Evenimentul din acest an continuă tradiţia începută acum doi ani tot în Delta Dunării şi reprezintă un angajament al companiei pentru o dezvoltare durabilă prin încurajarea colaborării internaţionale.

  • ştiaţi că...
  • In fiecare zi, corpul uman pierde în medie 2,5 l apă?

LiveZilla Live Chat Software