2010 - anul internaţional al biodiversităţii

2010 - anul internaţional al biodiversităţii

Ce este biodiversitatea?

Biodiversitatea, varietatea vieţii pe pământ, este primordială în sprijinirea reţelelor şi a sistemelor de organisme vii ce ne oferă sănătate, bogăţie, alimente, combustibil şi serviciile vitale de care vieţile noastre depind.

Activitatea umană contribuie, într-un ritm foarte accelerat, la dispariţia diversităţii organismelor vii de pe pământ. Aceste dispariţii sunt ireversibile, sărăcindu-ne pe noi toţi şi distrugând sistemele naturale pe care ne bazăm în fiecare zi. Dar putem împiedica acest fenomen.

2010 este anul internaţional al biodiversităţii. Să reflectăm asupra realizărilor noastre de a salva biodiversitatea şi să ne concentrăm asupra caracterului imperios al provocării noastre viitoare. Acum este momentul să acţionăm.

TU reprezinţi biodiversitatea

TU reprezinţi biodiversitatea. Cea mai mare cantitate de oxigen pe care îl respiri provine din planctonul oceanelor şi al pădurilor luxuriante de pe întreg globul. Fructele şi legumele pe care le mănânci sunt rezultatul polenizării albinelor, iar apa pe care o consumi este parte a unui ciclu global amplu ce te include pe tine şi norii, ploile, gheţarii, râurile şi oceanele.

Alimentaţia ta depinde, aproape în totalitate, de plantele şi animalele din jurul tău, de la plantele ce ne dau orez şi grâu, la peştele şi carnea atât din mediile sălbatice cât şi din exploatările agricole. Corpul tău este format din până la 100.000 miliarde de celule şi este legat de tot ce te înconjoară şi de întreaga lume într-un sistem veşnic şi extrem de complex. Atomii tăi interacţionează cu fiecare fiinţă şi obiect din lumea naturală; eşti în acelaşi timp bătrân şi tânăr, deşi această posibilitate este de neconceput. Biodiversitatea înseamnă viaţă, viaţa ta înseamnă biodiversitate, iar biodiversitatea eşti tu.

Împarţi planeta cu nici mai mult nici mai puţin de 13 milioane de specii vii diferite, incluzând plante, animale şi bacterii, dintre care doar 1.75 milioane au fost denumite şi înregistrate. Această incredibilă bogăţie naturală este nepreţuită şi reprezintă temelia bunăstării noastre umane. Sistemele şi procesele, pe care le oferă aceste milioane de convieţuitoare, produc hrana, apa şi aerul pe care îl respiri ? elementele primordiale ale vieţii.

Ca şi cum toate acestea nu ar fi fost suficiente, îţi mai oferă şi produse din lemn şi plante pentru mobilier, construcţii şi combustibil, mecanismele ce ajustează ambientul, previn inundaţiile şi reciclează deşeurilor, şi noii compuşi şi produse chimice din care sunt făcute medicamente. Poţi să nu pui la îndoială existenţa biodiversităţii, totul în jurul tău fiind atât de evident încât, uneori, este uşor să uiţi că ea chiar există - că eşti o parte din ea şi că nu poţi trăi fără ea.

Contribuţia biodiversităţii la viaţa ta nu este doar practică, fizică şi utilitară, ci şi culturală. Diversitatea lumii naturale a reprezentat mereu o sursă de inspiraţie de-a lungul istoriei omenirii, influenţând tradiţiile, felul în care societatea noastră a evoluat şi oferind bunurile şi serviciile esenţiale pe baza cărora s-au dezvoltat comerţul şi economia. Dispariţia speciilor rare este o pierdere ce nu poate fi estimată, lăsându-ne mult mai săraci.

Pierderea unor specii reprezentative, simbolice nu reprezintă doar o tragedie culturală, ci pune în pericol propria noastră supravieţuire. Diversitatea extraordinară, bogată a lumii naturale este influenţată în mod negativ de activităţile umane. Tăierea sau arderea pădurilor, distrugerea mangrovelor, agricultura intensivă, presiunea poluării, pescuitul excesiv şi efectele schimbărilor climatice contribuie la distrugerea biodiversităţii.

Putem opri această pierdere; întrebarea este: vom face ceva în acest sens? Anul internaţional al biodiversităţii reprezintă şansa noastră de a dovedi că vom face ceva în sensul acesta.

  • ştiaţi că...
  • Pentru a fi în formă zilnic, trebuie să beţi între 6 şi 9 pahare de apă?

LiveZilla Live Chat Software