Ziua Mondială a Mediului

Ziua Mondială a Mediului

"Ziua Mondială a Mediului ne interesează pe toţi în egală măsură. Este o zi a tuturor! Ne-am propus să subliniem dimensiunea umană a problemelor de mediu şi să dăm oamenilor oportunităţi de a se implica activ în rezolvarea lor" a spus Dl Bruno Roche, director general Apa Nova Bucureşti, în deschiderea evenimentului de la Crivina, dedicat Zilei Mondiale a Mediului.

Veolia crede în necesitatea unor acţiuni constante de protecţie a mediului şi a biodiversităţii. De aceea, prin filialele sale creează şi sprijină programe internaţionale pentru identificarea şi implementarea soluţiilor de protejare a mediului înconjurător.

Anul acesta, evenimentul dedicat Zilei Mondiale a Mediului a început la Staţia de tratare a apei potabile de la Crivina şi a continuat în Delta Dunării, acolo unde apa întâlneşte apa. Au luat parte la acest eveniment reprezentanţi ai Ambasadelor ţărilor participante, ziarişti, reprezentanţi Unesco din România, Serbia şi Ungaria şi filiale ale Veolia Eau, membri ai unor organizaţii non-guvernamentale de mediu internaţionale.

Sub deviza "Apa desface frontiere", Veolia şi Apa Nova Bucureşti au schimbat cursul Dunării pentru o zi în ziua de 4 iunie 2009. Reprezentanţi ai celor 19 ţări din bazinul hidrografic al Dunării s-au reunit la Staţia de Tratare a Apei de la Crivina pentru a vărsa în Argeş, câte un eşantion de Dunăre din ţara lor. Astfel, pentru o zi, Dunărea din toată Europa s-a reunit într-un singur loc, simbolizând nevoia esenţială de colaborare şi de efort susţinut pentru a proteja mediul şi sănătatea naturii.

Cel mai lung fluviu din Uniunea Europeană, Dunărea, constituie un liant esenţial pentru toate ţările pe care le traversează, oportunitate de colaborare valorificată de Apa Nova şi Veolia prin invitaţia lansată reprezentanţilor acestor state de a celebra Ziua Mondială a Mediului, în România.

Atât resursele de apă, cât şi biodiversitatea sunt grav afectate de impactul activităţilor omului. Prevenirea şi combaterea acestor tipuri de pericole a constituit principala temă a acestui schimb de experienţă internaţional, prilej pentru Apa Nova Bucureşti şi Veolia de a-şi reafirma angajamentul pentru echilibrul natural.
"Apa reprezintă una dintre resursele vitale oferite de mediul înconjurător.

Gestul simbolic de astăzi semnifică grija pe care trebuie să o acordăm tuturor resurselor de apă şi pe care noi, cei de la Apa Nova, o susţinem şi o încurajăm ca pe o responsabilitate a tuturor în viaţa de zi cu zi. Putem schimba lucruri împreună şi de aceea suntem astăzi aici, toţi cei din viaţa cărora Dunărea face parte, pentru a celebra natura şi a încuraja efortul comun în acţiunile dedicate mediului." a declarat dl. Bruno Roche, Director General Apa Nova.

Dl. Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei, prezent la Crivina, a dorit să sublinieze că "de Ziua Mondială a Mediului încercăm să creştem bucureştenilor nivelul de conştientizare asupra problemelor de mediu. Evenimentul organizat de Veolia subliniază faptul că noi toţi suntem responsabili pentru mediu. Dunărea este o resursă importantă şi indiferent unde ne aflăm, în aval sau în amonte, cu toţi trebuie să avem grijă de ea".

A doua etapă din seria evenimentelor dedicate Zilei Mondiale a Mediului s-a derulat în Delta Dunării, între 5 şi 7 iunie, la Tulcea şi Sfântu-Gheorghe (localitate ce face parte din programul Patrimoniului Mondial UNESCO).

În partenariat cu UNESCO, Municipalitatea Tulcea şi cea de la Sfântu-Gheorghe şi cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au fost organizate acţiuni dedicate problemelor de mediu şi dezbateri asupra modalităţilor de cooperare.

Delta Dunării din România este singura deltă din lume care a fost declarată rezervaţie a biosferei noastre. Este unul dintre cele mai întinse terenuri umede din lume, un adevărat muzeu natural de biodiversitate în aer liber, incluzând 30 de tipuri de ecosisteme.

România este direct implicată în protejarea acestui fluviu şi a deltei sale astfel încât, fiind gazda acestui eveniment, a promovat ideile şi proiectele pentru diversificarea modalităţilor de cooperare în vederea prezervării mediului.

În prezenţa primarului oraşului Tulcea, dl. Constantin Hogea, au fost inaugurate lucrările de amenajare a parcului VEOLIA, pe o suprafaţă de două hectare, într-un cartier exclusiv de case pentru tineri.

"Luptăm pentru protecţia mediului înconjurător şi în special împotriva risipei resurselor de apă, iar responsabilitatea socială nu înseamnă nici acte de caritate şi nici exerciţii de imaginaţie, ci o investiţie inteligentă care aduce beneficii întregii comunităţi" a spus Bruno Roche la evenimentul din oraşul Tulcea.

Un alt punct important din programul vizitei la Tulcea l-a constituit o paradă a modei din materiale reciclabile, organizată de şcolile tulcene din Programul Unesco Dunărea Albastră şi vernisajul expoziţiei de postere aflată la cea de-a zecea ediţie " O şansă Dunării albastre", organizată de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Ultimul punct din programul dedicat Zilei Mondiale a Mediului a fost schimbul de experienţă organizat la Sfântu-Gheorghe, localitate ce a fost declarată de către Primarul Comunei, domnul Valentin Sidorencu, "Capitala Verde a Veolia Europa" pe întreaga perioadă a seminarului. Cu această ocazie au fost oferite de către Apa Nova Bucureşti peste 100 de europubele Primăriei Sfântu-Gheorghe.

Tot cu acest prilej a fost inaugurat Primul Traseu Natura Trail din Romania, acţiune organizată de Asociaţia Prietenii Naturii Internaţional, traseu ce face parte din traseele tematice în zone protejate, concepute pentru familiarizarea vizitatorilor cu flora, fauna şi habitatele locale. În Europa există 22 de trasee Natura Trail.

Acest eveniment se numară printre cele care depăşesc cu mult graniţele internaţionale, oferind ocazia de a aduna toate ţările danubiene laolaltă, în scopul cooperării internaţionale pentru protejarea mediului înconjurător şi promovarea dezvoltării durabile.

  • ştiaţi că...
  • Pentru a fi în formă zilnic, trebuie să beţi între 6 şi 9 pahare de apă?

LiveZilla Live Chat Software