Circuitul apei

Circuitul apei

Pentru ca apa să ajungă la robinetul clienţilor noştri bună de băut, la Apa Nova Bucureşti se munceşte zilnic pe întreg circuitul de tratare şi distribuţie a acesteia.

vezi circuitul apei

Până să ajungă în paharul dumneavoastră, apa potabilă furnizată de Apa Nova Bucureşti  parcurge un drum lung, pornind de la stadiul de apă de râu, până la cel de apă numai bună de băut. Se efectuează controale în amonte de intrarea apei in uzinele de tratare pentru a detecta o eventuală poluare accidentală a apei. Staţii de alertă supraveghează continuu, 24 de ore din 24, calitatea apei de râu. Dacă se detectează o problemă, se adaptează filiera de tratare sau admisia apei este imediat oprită.

Captarea apei: Apa care va fi folosită pentru consum este de origine subterană sau de suprafaţă. Este pompată prin foraje (până la 100 m adâncime) sau prelevată la suprafaţă. Apa este mai întâi filtrată printr-un simplu grătar pentru a opri deşeurile mari (frunze, insecte, particule mai mari de un milimetru). După aceea, trece prin grătare mai fine care reţin deşeuri mai mici.

Coagularea, flocularea şi decantarea apei: Particulele foarte fine, aflate în suspensie în apă, se adună sub formă de flocoane, sub acţiunea unui coagulant. Aceste flocoane, mai grele decât aerul, se depun pe fundul bazinului şi 90% din materiile aflate în suspensie sunt astfel eliminate.

Prima filtrare: Apa traversează un filtru de nisip cu ajutorul căruia se elimină materiile încă vizibile şi nedecantate.

Ozonare: Apa este tratată cu ozon care are o acţiune antibacteriană şi antivirus. Totodată, acest gaz, amestecat cu apă, acţionează asupra materiilor organice, descompunându-le. Ozonul îmbunătăţeşte culoarea şi gustul apei.

A doua filtrare: Apa traversează un filtru de cărbune activ care reţine micropoluanţi şi o parte din materia organică descompusă de ozon.

Clorinarea apei: Se adaugă clor la ieşirea din uzina de tratare şi în diferite puncte ale reţelei de distribuţie pentru a distruge bacteriile şi a evita dezvoltarea acestora, menţinând calitatea apei pe tot parcursul ei prin reţea.

Stocarea şi distribuţia apei: Odată ce a devenit potabilă, apa este transportată prin conducte sau apeducte, către rezervoare. Acestea sunt concepute special pentru transportul în condiţii de maximă siguranţă a apei potabile. Stocarea apei potabile se efectuează în rezervoare închise (bazine subterane sau construcţii supraterane). Apa potabilă este adusă până la dumneavoastră printr-o reţea de conducte subterane şi monitorizată cu stricteţe.

  • ştiaţi că...
  • Pentru a fi în formă zilnic, trebuie să beţi între 6 şi 9 pahare de apă?

LiveZilla Live Chat Software